12x snellere teksteditor na optimalisatie 🚀

Thijmen KrolGeschreven door: Thijmen Krol

Als gebruiker van Kwoter wil je graag snel documenten maken en versturen. Als dit proces moeizaam en langzaam gaat ben je er al gauw klaar mee. Daarom is een van onze uitgangspunten “sneller werken” en dit zal ook altijd zo blijven.

Sloom

Het viel mij (en andere gebruikers) steeds vaker op dat zodra je bezig was in een document met meer dan 10+ pagina’s, dat de editor traag werd en er onverwachte dingen plaats vonden. Een voorbeeld hiervan is wanneer je typte in 1 kolom, dan werd de andere kolom overschreven. Ook reageerde de applicatie traag wanneer je een nieuwe pagina aanmaakte en het tekstblok aanklikte.

Hoe sneller hoe beter

Een website-applicatie, zoals Kwoter, moet snel zijn. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde acties die gebruikers op een webapplicatie uit kunnen voeren niet langer moeten duren dan 1sec. Als dit namelijk langer duurt dan verliezen gebruikers focus op het doel of taak die zij aan het uitvoeren waren. Gebruikers vinden het minder erg om tussen de 0,2s en de 1s te wachten. Wel merken zij dat ze de vertraging opmerken.

Uit ditzelfde onderzoek is gebleken dat de beste responsetijd tussen de 0 en 0,2s zit. Gebruikers hebben dan het gevoel dat ze direct dingen in de interface kunnen veranderen waardoor de gebruikerservaring alleen nog maar beter wordt. Zo krijgen gebruikers het gevoel dat zij iets aan het veranderen zijn i.p.v. dat de computer het doet. Dit is iets waar wij naar streven.

Oplossing van het probleem

Nadat wij met Kwoter dit probleem signaleerde ben ik aan de slag gegaan. Ik zag dat er bepaalde elementen op de applicatie onnodig opnieuw gingen laden. Bijvoorbeeld: je bent aan het typen in een blok en terwijl je aan het typen was gingen alle blokken opnieuw laden. Dit zorgde ervoor dat het typen vertraagd aanvoelde.

Nu het probleem duidelijk was, ging ik aan de slag met de oplossing. In 2 weken heb ik grote delen van het opslaan herschreven en aangepast om de vertragingen zo veel mogelijk naar beneden te halen zodat de documenten editor weer supersnel aanvoelt!

Resultaten – 12x sneller

Ik kan wel zeggen dat dit aardig gelukt is. De Kwoter editor is gemiddeld 12x zo snel geworden, maar nog belangrijker: de snelheid is niet meer afhankelijk van de hoeveelheid pagina’s. Hieronder zie je een overzicht van de verbeteringen!